De corona-pandemie raakt ons allemaal vol in het hart. Zondag 15 maart 2020 is een historische dag. Het besluit valt dat dan ook alle basisscholen en middelbare scholen hun deuren sluiten. Volgens mijn kinderen de beste beslissing ooit. De vreugde dat de wiskunde proef op maandag van de baan was, was duidelijker dan het collectieve verdriet.

Sinds dat besluit lijken de dagen erg op elkaar. De overeenkomsten zijn het totale gebrek aan structuur thuis én de overvloed van het nieuws. De hang naar alles willen weten, lezen en delen met de wereld én tegelijkertijd willen weglopen om even helemaal alleen te zijn. Onzekerheid, angst, verwarring, verbinding en verbroedering wisselen zich continue af.

Wat iedere dag ook een vast onderdeel is geworden, is dat ik veel vaker bel, mail en app met familie en vrienden. Even inchecken om te horen hoe zij hun sociale onthouding organiseren. De (h)erkenning die deze contactmomenten opleveren zijn letterlijk en figuurlijk heilzaam en helend. Wat is het fijn om je zorgen te kunnen delen. Echt oprecht gehoord te worden door de ander.

Actief luisteren naar elkaar zonder direct te reageren of een ongevraagd advies te geven. Dat is hét beste middel om de balans tussen hoofd en hart weer op orde te krijgen in deze weken. Maar laat dat nou juist heel ingewikkeld zijn als je ondertussen zelf ook met allerlei gemengde emoties zit te stoeien.

De bom barstte toen onze jongste dochter (13) uitgelaten riep tegen een vriendin dat deze coronavakantie best lekker was. Coronavakantie?! Ben je nou gek geworden! Toen na de emotionele overstroming de tranen waren gedroogd en de adrenaline was gezakt, hebben we een nieuwe gesprekspoging gedaan. Hardop zeggen welke verschillende gedachten door ons hoofd raasden in deze gekke dagen bleek al heel helpend te zijn.

Linda Glebbeek, /http://www.blinc-communicatieadvies.nl/

Hoe kan je thuis (nog) beter samen blijven werken, leren en leven met het model en de vaardigheden van Thomas Gordon? Gecertificeerde Gordon® trainers delen online hun eigen ervaringen, inzichten en tips in korte blogs. Gordon®trainingen zijn bestemd voor professionals en particulieren. Het zijn communicatietrainingen met het communicatiemodel van Thomas Gordon als basis. Meer lezen over de methode kan op www.gordontraining.nl