Effectief communiceren met kinderen

Laden Evenementen

OUDERS VOELEN ZICH SOMS MACHTELOOS

Een goede relatie met kinderen wil iedere ouder. Toch voelen ouders zich zo nu en dan gefrustreerd en machteloos door het gedrag van hun kinderen: jonge kinderen willen niet eten of niet naar bed; oudere kinderen zijn het oneens met hun ouders over het tijdstip van thuiskomen na een feestje; broer en zus maken elkaar het leven zuur.

Vaak gebruiken ouders het systeem van belonen en straffen om hun kinderen toch in het gareel te houden, tot het niet meer werkt. Andere ouders zijn zo toegeeflijk dat zij op een gegeven moment zelf de verliezer zijn.

 

BETERE EN DUIDELIJKE COMMUNICATIE

De Gordon-training “Effectief communiceren met kinderen” biedt een alternatief. Een alternatief waarin ruimte is voor beide partijen, waarin gezocht wordt naar oplossingen waar alle betrokkenen tevreden mee zijn. Effectief in de zin van elkaar begrijpen door betere en duidelijke communicatie.

In de Gordon-training ligt de nadruk op het verwerven van de volgende vaardigheden:

  • zó luisteren dat kinderen zich begrepen voelen
  • zó praten dat kinderen jou ook begrijpen
  • zó conflicten oplossen dat niemand verliest
  • zó afspraken maken dat iedereen zich eraan houdt
  • constructief omgaan met verschillen in waarden en normen

 

EFFECTIEF OMGAAN MET KINDEREN

In een groep van minimaal 6, maximaal 12 ouders/opvoeders, leer je in 8 avonden van 2½ uur stap voor stap de Gordon-methode kennen. De Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Thomas Gordon –die deze methode heeft ontwikkeld- gaat ervan uit dat jij als opvoeder (nog) beter kunt leren omgaan met je kind. Daarvoor is het nodig dat je meer aandacht besteedt aan je eigen gevoelens en behoeften als aan die van je kind. In de Gordon-training leer je die aandacht tot uitdrukking te brengen in je manier van communiceren (luisteren en praten, zowel met woorden als met lichaamstaal). Door het gebruik van diverse communicatieve vaardigheden kun je lastige situaties in de relatie met je kind sneller herkennen en er beter op reageren.

Deel deze pagina

Ga naar de bovenkant