Hildegard Montsma – Penningmeester

“Empathie kan een revolutie in menselijke relaties ontketenen”. Dit schreef Roman Krznaric in zijn boek Empathie. Ik geloof dat de vaardigheden van Thomas Gordon een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn bij het in gesprek gaan met anderen en jezelf in hen verplaatsen.

Ik ben Hildegard Montsma. Wiskundige, dochter, moeder van twee dochters, vrouw, zus, tante, manager, beginnend trainer, wiskundejuf, wandelaar, tuinier, musicus, meerpeen, breister, haakster, kok. Na mijn studie wiskunde ben ik in de financiële sector terecht gekomen. Eerst bij een bank, waarvoor ik een aantal jaar in Londen werkzaam was, en later bij een toezichthouder De Nederlandsche Bank. Sinds 2014 werk ik als manager bijde Autoriteit Financiële Markten).

Toen ik in 2008 moeder werd ontdekte ik het onvoorwaardelijk ouderschap van Alfie Kohn, geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg en de communicatiemethode van Thomas Gordon. Ik nam in 2012 deel aan de training Effectief Leidinggeven en was met enkele enthousiastelingen bij het prille begin van Kroost betrokken (www.kroost.org). En als kers op de taart rondde ik vorig jaar de opleiding tot Gordoncommunicatietrainer af (effectief communiceren met kinderen).

In mijn rol als moeder, als wiskundejuf op de school van mijn kinderen en misschien nog wel het meest als manager zie ik de waarde van de Gordonmethode. Ik zie dagelijks welke negatieve impact het gebruik van communicatiestops heeft op zowel kinderen als volwassenen. En ervaar steeds weer hoe je door zonder oordeel te luisteren naar een ander meer bereikt dan door het autoritaire optreden dat zo gewoon is in mijn omgeving. En dan wens ik meer mensen de kracht van deze methode toe. Ik geloof dat we dat met een sterke stichting, goede en betrokken trainers en goed lesmateriaal kunnen bereiken.

Als bestuurder van de stichting NET wil ik me dan ook inzetten om de Gordonmethode nog meer mensen, zowel kinderen als volwassenen, met deze vaardigheden te laten kennismaken.